در این مقاله میخواهیم به صحبت در این باره بپردازیم که دوربین مدار بسته چیست، در چه مواردی استفاده میشود و چه انواعی دارد. تا پایان این مقاله از سی پالس با ما همراه باشید.
دوربین مدار بسته چیست؟
دوربینهای مدار بسته به دستهای از دوربینها گفته میشود که برای نظارت و امنیت بخشی به اماکن مختلف همچون اماکن مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی و سایر اماکن به کار میرود. اولین دوربینهای مدار بسته حدود ۸۰ سال پیش ساخته و استفاده شدهاند و تا به امروز پیشرفت و تکامل بسزایی داشته اند. دوربینهای مدار بسته قدرتمند امروزی با به کارگیری تکنولوژیهای نوین، قابلیتهای بسیار زیادی دارند. همچون قابلیت تشخیص چهره، تشخیص پلاک خودرو و تشخیص هویت که با استفاده از تکنولوژی پردازش تصویر بسیار قدرتمندی که در این سیستمها قرار دارد، انجام میشود. دوربینهای مدار بستهای که امروزه استفاده می شوند،دارای دسته بندی مختلفی هستند و با توجه به نیازهای مختلف میتوانند به کار گرفته شوند.
دسته بندی ساختاری یا ظاهری دوربینهای مدار بسته
عمومیترین دوربینهایی که در بیشتر محیطها استفاده میشود، دوربینهای گنبدی و گلولهای هستند که در اصطلاح علمی به آنها دوربینهای بولِت و دام گفته میشود. البته از نظر ساختار دوربینهای مداربسته دسته بندیهای دیگری جز بولت و دام دارند. همچون دوربینهای اسپید دام، دوربینهای جعبهای و غیره.
دسته بندی دوربینهای مدار بسته از لحاظ نوع انتقال تصویر
دوربینهای مدار بسته از نظر انتقال تصویر هم به دو دسته بیسیم و باسیم تقسیم می شوند. در دوربین های بیسیم از پروتکل های ارتباطی بیسیم مانند وای فای و امواج رادیویی دیگر با پروتکل های خاص خود استفاده می شود و در دوربین های مدار بستهی باسیم هم انتقال سیگنال تصویر دوربین تحت یک پروتکل ارتباطی باسیم توسط کابل های مخصوص به خود می باشد.
دسته بندی دوربینهای مدار بسته از لحاظ تکنولوژی انتقال سیگنال
دوربینهای مدار بسته از نظر تکنولوژی انتقال سیگنال هم به دو دسته اصلی آنالوگ و تحت شبکه (آی پی) تقسیم میشوند. در سیستم دوربین مداربسته آنالوگ، سیگنال تصویر دوربین به سیگنال آنالوگ تبدیل شده و توسط کابلهای مخصوص آن به دستگاه مرکزی دریافت و پردازشِ تصویر دوربین مداربسته که اصطلاحاً در سیستمهای دوربین مداربسته آنالوگ به آن دی وی آر (DVR) گفته میشود، منتقل میشود. اما در سیستم انتقال سیگنال به روش آی پی، سیگنال این دوربینها به صورت دیجیتال توسط یک کابل شبکه تحت پروتکلهای شبکه به دستگاه پردازنده و دریافت کننده سیگنال دوربینهای مدار بسته که اصطلاحاً به آن (NVR) گفته میشود، منتقل میشود.
موارد استفاده دوربینهای مدار بسته آنالوگ و دیجیتال
استفاده از هر کدام از روشهای فوق با توجه به نیازهای شما تعریف می شود. در یک سیستم معمولی و کوچک، دوربینهای مداربسته آنالوگ میتواند گزینه مناسبی باشد؛ اما در یک پروژه بزرگ بهتر است از دوربینهای آی پی و یا تحت شبکه استفاده شود. دلیل اینکه بهتر است در پروژههای بزرگ از دوربینهای تحت شبکه (آی پی) استفاده شود، این است که دوربینهای تحت شبکه قابلیت پردازش تصویر دارند، در حالیکه دوربینهای مداربسته آنالوگ این قابلیت را ندارند. همچنین در دوربینهای آنالوگ حجم کابلکشی بیشتر از دوربینهای مداربسته تحت شبکه است؛ بنابراین به صرفه تر است که در پروژههای بزرگ از دوربینهای آی پی استفاده شود. به طور کلی کیفیت تصویر در دوربینهای تحت شبکه بسیار بالاتر از دوربینهای آنالوگ است، زیرا نویز پذیری دوربینهای آنالوگ بیشتر از دوربینهای آی پی بوده و همچنین در دوربینهای آی پی سیگنال دوربین به صورت دیجیتال انتقال داده میشود، که این خود باعث کاهش استهلاک در انتقال سیگنال به NVR دوربینهای مدار بسته میشود.
کابلهای دوربین مدار بسته
کابلهای استفاده شده در سیستم دوربین مدار بسته با توجه به نوع پروتکل ارتباطی آنها میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال در پروتکلهای آنالوگ انتقال سیگنال از طریق یک کابل هم محور یا کواکسیال انجام میشود، اما در سیستمهای دیجیتال تحت پروتکل شبکه توسط کابلهای cat6 و cat8 انجام میشود.