تعریف اینترنت اشیا | IoT
امروزه،گسترش تکنولوژی و ورود فناوری های جدید به صنایع موجب شده است که زندگی ما انسان ها به شدت تحت تأثیر قرار بگیرد.اینترنت اشیا نیز یکی از تکنولوژی های به روز جهان می باشد.دنیای ما را از زندگی شخصی تا تعاملات اقتصادی تحت تاثیر قرار داده است.
” کنترل، مدیریت ،مانیتورینگ و نظارت هر تجهیز،وسیله یا یک عملیات خاص در محیط های مختلف مثل محیط های صنعتی تجاری اداری و مسکونی، از طریق یک رابط کاربری با استفاده از بستر اینترنت و از راه دور را اینترنت اشیا می گویند.”
به زبان ساده تر کنترل وسایل و تجهیزات از طریق یک اپلیکیشن یا نرم افزار از راه دور به وسیله شبکه اینترنت است.
با گسترش تکنولوژی قابلیت های اینترنت اشیا نیز توسعه یافته تر شده است.با توجه به علوم مهندسی و علوم هوش مصنوعی،این تکنولوژی خدمات بسیار کارآمدی را به کاربران ارائه می دهد؛به عنوان مثال علم هوش مصنوعی می تواند در تولید دستیار های صوتی هوشمند که قابلیت هوش مصنوعی به شدت بالایی دارند؛کمک شایانی به تکنولوژی اینترنت اشیا و خانه هوشمند بکند.
کاربردهای اینترنت اشیا
- اینترنت اشیا در صنعت
- اینترنت اشیا در کشاورزی
- اینترنت اشیا در خانه هوشمند
اینترنت اشیا در صنعت
در صنایع مختلف بسیاری از اوقات نیاز است که
- یک خط تولید از راه دور قابل کنترل و برنامه ریزی باشد.
- مدیریک خط تولید نیاز داشته باشد که بر کارگران از راه دور نظارت تصویری داشته باشد
- دیتا های خط تولید برای تحلیل از یک نقطه ای به یک نقطه دیگر با فاصله دور ارسال شود.و….
اینترنت اشیا در صنعت می تواند راه حل بسیاری از چالش ها در تولید به صرفه یک کالا باشد.به عنوان مثال یک تکنسین می تواند از راه دور با استفاده از این فناوری به تعمیر و نگهداری دستگاه تولید کالا بپردازد این قابلیت،خود در کاهش هزینه ها و زمان بسیار کمک کننده می باشد.
اینترنت اشیا در کشاورزی
در صنعت کشاورزی چالشهای بسیار زیادی برای مدیریت محصولات کشاورزی در طی مسیر پرورش آن وجود دارد. از جمله آنها می توان به آبیاری به موقع،مناسب میزان رطوبت مناسب میزان دمای مناسب مسئله مصرف انرژی اشاره کرد.اینترنت اشیا با کمک به این صنعت میتواند علاوه بر افزایش بهره وری به مدیریت مصرف انرژی و بهینه سازی آن کمک بکند.
مثلاً با استفاده از آبیاری هوشمند با قابلیت کنترل از راه دور،میتوانیم مصرف آب را به صورت قابل ملاحظهای کاهش بدهیم و از طرف دیگر در زمانبندی نیز بهترین زمان بندی را اعمال کنیم،تا کشاورز کمترین سطح دغدغه را د این زمینه را داشته باشد.
یا به عنوان مثال دیگر،سیستم کنترل هوشمند دما و رطوبت محیط که در گلخانه های پرورش گل و گیاه بسیار کارآمد خواهد بود. همچنین صاحب گلخانه نیز می تواند به صورت آنلاین این از راه دور دمای محیط را رطوبت محیط را نظارت کند تا اگر نیاز به اقدامی بود از راه دور از طریق تجهیزات هوشمند انجام می شود.
اینترنت اشیا در خانه هوشمند
از جمله خدمات این تکنولوژی به صنایع خانه هوشمند،تبدبل سیستم اتوماسیون خانه را به یک سیستم قابل کنترل از از راه دور است.تا قبل از آغاز به کار این تکنولوژی سیستمهای اتوماسیون خانگی صرفاً یک سیستم داخلی با تجهیزات الکترونیکی برنامه پذیر بودند تا تجهیزات خانه و وسایل را به صورت اتوماتیک در بیاورد.
اما امروزه با وصل کردن این سیستم به شبکه جهانی اینترنت،میتوان با استفاده از رابط کاربریهای مختلف مثل اپلیکیشن های گوشی هوشمند و یا نرم افزار های ویندوزی تمام تجهیزات داخل خانه را از راه دور در هر نقطه از کره زمین کنترل مدیریت کنترل و نظارت کرد.
وب سایت ما در خصوص هوشمند سازی خانه،با تجهیزاتی که قابلیت هوشمند و اینترنت اشیا به صورت همزمان دارند؛به شما راهکارهایی ارائه می دهد که می توانید از لینک زیر به محصولات وب سایت ما دسترسی پیدا کنید:
اینترنت اشیا در ایران
در ایران نیز اینترنت اشیا یک قابلیت جذاب برای تمام علاقه مندان به حوزه تکنولوژی می باشد.شرکت ها و کارخانجات زیادی در این حوزه فعالیت می کنند ولی هنوز به لحاظ فرهنگی،بستر سازی و تکنولوژیک،مردم ایران به صورت گسترده با این صنعت جذاب آشنا نیستند و هنوز آن را وارد زندگی خود نکردند؛ اما با وجود گسترش تکنولوژی در این صنعت در کل دنیا ناگزیر خواهیم بود تا با این تکنولوژی آشنا بشویم و کم کم آن را وارد زندگی خود بکنیم.
پروتکل ها ی ارتباطی و بستر های اینترنت اشیا
برای ارتباط تجهیزات اینترنت اشیا نیاز به بسترهای ارتباطی بیسیم داریم ارتباطات مخابراتی بی سیم انواع مختلفی دارند که بر اساس تعریفی به نام پروتکل تقسیم بندی می شوند.پروتکل، روشی قراردادی و استاندارد شده در ارتباط تجهیزات با هم ،با درگاه های ارتباطی و با شبکه اینترنت است. از جمله این پروتکل ها می توانبه موارد زیر اشاره کرد:
- WiFi
- Bluetooth
- Celluar یا شبکه بی سیم موبایلی
- Zigbee
- Z waveو…
به تشریح مهم ترین آنها در این مقاله می پردازیم:
پروتکل وای فای
از معروف ترین پروتکل های ارتباطی بی سیم می توان به وای فای اشاره کرد.پروتکل وای فای یک فناوری ارتباطی بر اساس برد کوتاه می باشد.این پروتکل در فرکانس عمومی2.4 گیگاهرتز فعال است و برد میانگین آن حدوداً ۲۰ متر است.
پروتکل بلوتوث
این پروتکل نیز مانند وای فای یک پروتکل ارتباطی کوتاه برد است.ورژن جدید آن که به نام BLE(Bluetooth low energy) معروف است.این ورژن در صنعت اینترنت اشیا کاربرد بیشتری دارد زیرا مصرف انرژی آن بهینه تر است.در دو پروتکل اشاره شده بالا به دلیل برد پایین تجهیزات قابلیت ارتباط بیسیم از راه دور آن را نخواهند داشت
Celluar یا شبکه بی سیم موبایلی
مهم ترین تکنولوژی جدید ارتباطی که کمک زیادی به صنعت اینترنت اشیا می کند؛فناوری ارتباطی و مخابراتی موبایلی است که به آن سلول هم گفته می شود.از جمله طبقه بندی آنها میتوان 5G-LTE-4G-3G-2G اشاره کرد.این پروتکل بر اساس تکنولوژی LPWA کار می کند که به معنای تکنولوژی ارتباطی کم توان با برد بالا می باشد.با این تکنولوژی دیگر تمام تجهیزات اینترنت اشیا به راحتی می توانند به اینترنت با سرعت بالا متصل بشوند.
ارتباط اینترنت اشیا و هوش مصنوعی
این تکنولوژی با تکنولوژی هوش مصنوعی ارتباط نزدیکی دارند و در زمینه های مختلفی به کمک هم می آیند از جمله خدمات هوش مصنوعی به اینترنت اشیا می توان به تکنولوژی های ماشین های خودران تکنولوژی کنترل دمای هوشمند اشاره کرد. از جمله خدمات اینترنت اشیا به هوش مصنوعی نیز می توان به ارسال دیتا ها از تجهیزات متصل به شبکه به تحلیل گر های هوش مصنوعی اشاره کرد به عنوان مثال شرکت فوجیتسو که از تجهیزات هوشمندی که بر بدن کارگران خود وصل کرده بود به تحلیل اطلاعات در خصوص افزایش ایمنی کارگران و بهرهوری آنها پرداخته است
آینده صنعت اینترنت اشیا
این صنعت، یک تکنولوژی به روز میباشد که رشد روز افزون زیادی دارد.با گسترش تکنولوژی مخابرات و ارتباطات مانند تکنولوژی جدید 5G این تکنولوژی روز به روز گسترش بسیار زیادی خواهد یافت. همچنین تکنولوژی نوپای متاورس نیز پیش بینی می شود که تاثیرات زیادی در این تکنولوژی خواهد گذاشت.
طبق پیش بینی مجلات معتبر بین المللی مارکتینگ گردش مالی این صنعت در در چهار سال آینده حداقل دو برابر خواهد شد و از ۳۱ میلیارد دلار به ۶۲ میلیارد دلار خواهد رسید اما مهمترین و تاثیر گذار ترین تکنولوژی تکنولوژی ارتباطی و مخابراتی5Gخواهد بود که موجب کاهش هزینه ها در ارتباط،شبکه سازی تجهیزات وافزایش قابلیت دسترسی آن میتواند تحول زیادی در این صنعت ایجاد کند.
در آخر به این نتیجه می رسیم کهاین تکنولوژی به عنوان صنعتی نوپا و مدرن،با استفاده از به روزترین علوم میتواند کمک شایانی به تمام امورات داشته باشد مطمئناً با گسترش تکنولوژی و پیشرفت روز افزون آن با توجه به حرکت جهان به سمت متاورس این تکنولوژی جایگاه بسیار ویژه ای خواهد یافت.